Grönt te är te som oxiderat ytterst lite eller inte alls. Bladen hettas upp genom rostning (den kinesiska metoden)
eller genom ångning (den japanska metoden) för att förstöra de enzymer som gör att de oxiderar.
Därefter rullas bladen för att frigöra smakerna och till sist torkas de så att teet blir fast. På detta vis bibehålls många
av de antioxidanter, vitaminer och mineraler som finns i de färska gröna tebladen.
Grönt te
Svart te
Svart te framställs genom att de plockade bladen får vissna och rullas för att växtsaften och enzymerna ska frigöras. Därefter får bladen oxidera vilket gör smaken mindre besk och färgen mörkare.
Rooibos
Rooibos är inte heller något te i ordets rätta bemärkelse då det, precis som ört- och fruktteerna, inte innehåller blad från tebusken. Rooibos kommer istället från bladen på en liten ginstliknande buske som växer i Sydafrika.
Det innehåller en stor mängd antioxidanter och är fritt från koffein. Den röda färgen kommer från oxideringsprocessen.
Oolong
Oolong te är en blandning mellan svarta och gröna teer där oxideringsprocessen stoppats i förtid. På så sätt behålls fräschören från det gröna teet samtidigt som teet får en mognad som återfinns i svart te.
Oolong teernas blad rullas hårt och slutligen rostas de för hållbarhetens skull.
Frukt -och örtte
Ört- och fruktteer innehåller inte blad från tebusken, dvs de innehåller egentligen inget te i ordets rätta bemärkelse, utan andra örter, kryddor, blommor, frukter och blad torkas och används.
Bryggtips
Pga oxideringen använder man olika varmt vatten när man tillagar te. Om teet är 100% oxiderat så använder man näst intill kokande vatten.
Anledningen till att det inte ska koka är att syret då försvinner och syret hjälper smakerna att utvecklas lättare.
Lagar man grönt te som inte är helt oxiderat använder man 70-80 gradigt vatten eftersom kokande vatten tar fram det beska i bladen.
Allt detta och mer därtill får du lära dig på våra teprovningar!
Gradering av te
Gröna teer och oolong teer graderas inte eftersom man enbart använder sig av hela blad för att framställa dessa.
Vid framställning av svart te däremot, används inte enbart hela blad. För att därför få en så jämn kvalitet på teet som möjligt genom att använda en så jämn storlek på bladen som möjligt, graderar man de svarta tebladen.
Dagens gradering har sin grund i Britternas kvalitetsbeteckning av te och ger information om vilken storlek och vilken sorts teblad som använts. Genom att sila bladen genom olika nät separerar man de olika bladstorlekarna.
Normalt ger hela blad en ljusare färg och ett mildare te som kräver längre bryggtid. Brutna blad ger en mörkare färg och ett kraftigare te som kräver kortare bryggtid.
Vanliga kvalitets- eller graderingsbeteckningar på svarta teer är:
P – Pekoe
Innehåller hela, rullade blad utan knoppar.
OP – Orange Pekoe
Långa, smala blad rullade på längden med få knoppar.
FOP – Flowery Orange Pekoe
Ett te av fin kvalitet framställt av små blad och en del knoppar.
GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe
Ett te av hög kvalitet med mycket knoppar. „Golden“ betecknar den gyllene färgen längst ut på knoppen.
TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Mycket hög kvalitet. Avser ett GFOP te med ännu fler gyllene knoppar.
FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Ännu högre kvalitet än TGFOP med ännu fler gyllene knoppar.
SFTGFOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Ett te med toppkvalitet och stor andel knoppar.
BP – Broken Pekoe
Små, brutna blad som ger ett mörkare te med kraftigare smak.
BOP – Broken Orange Pekoe
Används ofta i teblandningar och består av små, platta blad som ger fin färg och styrka.
FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe
Små, platta blad som ger fin färg och styrka med större andel ljusa knoppar än en BOP.
CTC, Flannings och Dust
Bladen, eller partiklarna, är för små för att kallas brutna. CTC står för Crushed Teared Curled. Dessa sorter återfinns i massproducerade tepåsar.